Célok és álmok – csak okosan!

Szóval célok… és álmok.

A titok, hogy hogyan juthatunk el gyalog a Déli-sarkra, az, hogy elégszer tegyük egyik lábunkat a másik elé. Ez önmagában könnyen kivitelezhető. Hiszen egy egér is képes megenni egy elefántot kis falatokban. A kihívás abban rejlik, hogy valóban ezt akarja az ember.

Erling Kagge

Hogy is jön össze ez a két fogalom?

Azt tapasztalom, hogy vannak emberek, akik összekeverik az álmaikat a céljaikkal. Álmodnak nagyokat, viszont valójában eszük ágában sincs tenni azért, hogy közelebb jussanak hozzá. Ismerős? Ilyenkor jönnek azok a mondatok, hogy

  • persze, mert neki szerencséje volt…
  • meg majd ha nyerek a lottón…
  • meg a rossz korba születtünk rossz helyre…
  • meg ha a helyemben lennél, megtudnád…

Na igen. Lehet különböző tőlünk független szerencsétlen körülményre fogni “sanyarú” sorsunkat. Lehet kényelmesen elbújni más szerencséje mögé. Lehet nyugodt szívvel a másikra is mutogatni. Viszont ha magunkba nézünk, rájöhetünk, hogy ez mind mind csupán kifogás. Inkább belenyugszunk, és szépen csendben álmodunk. A valóság viszont az, hogy az álmok és a célok között azért vannak különbségek.

Nem azt mondom, hogy álmodni nem jó. Dehogyisnem! Álmodni, álmodozni nagyon jó. Sokszor az álom készíti elő azt a cselekvést, ami céllá formálódik bennünk. Viszont ha beleragadunk az álmok birodalmába, könnyen arra ébredhetünk, hogy az életünk nem abban a mederben folyik, ahol azt mi szeretnénk. Életünknek azon pillanatait fogjuk csupán élvezni, amikor a saját álmainkban létezhetünk. Az álom csak álom – a fejedben létezik – a képzeletedben. Valódi, kézzelfogható eredményt nem hoz. Ahhoz, hogy eredménye legyen, ki kell tűznünk a célunkat és cselekednünk kell annak eléréséért. Álom például, amikor kisfiúként arról álmodunk, hogy masiniszták leszünk. Ez nem feltétlen válik céllá, de elindíthat a mérnöki pályán, ahol is a diploma megszerzése már egy cél.

Mégis mi akkor a különbség az álmok és a célok között?

Például az, hogy ha munkát fektetsz bele, akkor elérheted a kitűzött céljaid. A céljaid elérése pedig segíthet közelebb és közelebb kerülni az álmaidhoz. Azzal, hogy álmodsz, még nem biztos, hogy céljaid is vannak. Viszont ha céljaid vannak és azokon dolgozol, azok elvihetnek az álmaidhoz.

Na de hogyan is érdemes kitűznünk a célokat?

Van rá egy okos módszer, 5 elemből áll. SMART-nak rövidítjük. Angolul a SMART okosat jelent, és pont ennek a szócskának a kezdőbetűi teszik ki azt, amiről itt most pár szót fogok ejteni.

Specific (specifikus – konkrét)

Amikor egy célt tűzöl ki magad elé, az jó, ha konkrét, látható, kézzelfogható. Fogalmazd meg egy rövid mondatban, mit szeretnél elérni! Tudd kimondani, legyen a fejedben. Ha ködös, pontatlan, akkor a hozzá vezető utat nem fogod tudni megtervezni. Csak a pontosan behatárolt célkitűzésért tudsz érdemben tenni is. Továbbá nem árt, ha az a cél a tied. Például amikor azt mondod, hogy “boldog akarok lenni”, akkor az eléggé általános és megfoghatatlan. Ha viszont azt mondod: “szeretnéd, hogy legyen heti 10 új érdeklődője a vállalkozásodnak személyes kapcsolatépítés által”, az a te célod és elég konkrét ahhoz, hogy tudd, hogyan tudod elérni.

Measurable (mérhető)

Érdemes előre elgondolkodnod azon, miből fogod azt tudni, hogy elérted a célt amit kitűztél. Gondold át, mitől leszel elégedett! Hogy fog kinézni az életed akkor, amikor a vágyad teljesül? Milyen lépésekre van ahhoz szükséged, hogy elérd? Fontos, hogy lásd, az adott pillanatban hol vagy a kitűzött célodhoz képest, és milyen lépésekre van még ahhoz szükséged, hogy elérd. Érdemes egy számadatot rendelni a célodhoz. Mint például az előző pontban tettük: “10 új érdeklődő”. Ez elég információ ahhoz, hogy tudd mérni a haladást, és lásd, mit kell még tenned ahhoz, hogy közelebb juss az adott célhoz.

Attractive (attraktív – kihívást jelentő)

Olyan célt tűzz ki magad elé, ami lelkesít, motivál! Olyan célt érdemes választani, hogy ha leírod és ránézel – vagy csak simán eszedbe jut -, ragyogjon a szemed és tettrekészen vesd bele magad a megvalósításába! Ettől izgalmas lesz, és zsigeri motivációt fogsz érezni ahhoz, hogy tűzön vízen keresztülvidd a tervedet.

Realistic (reális – elérhető)

A célodnak mindenképpen reálisnak kell lennie ahhoz, hogy tudj is érte dolgozni. Merj álmodni – igen, álmodni – egy nagyot, és merd megtervezni az odavezető utat. Viszont az odavezető utat lépésenként fogod megtenni. Arra figyelj oda, hogy a dolog kimenetelére legyen ráhatásod. Valószínűleg nem leszel boxoló világbajnok, ha még csak nem is sportoltál semmit életed során, de ha elég kitartóan gyakorolsz, akkor a helyi box klubban tudsz szép eredményeket elérni rövid határidőn belül. Az a fontos, hogy elszánt légy, és gyakorolj gyakorolj gyakorolj! A cél érdekében tégy meg minden tőled telhetőt!

Timely (tervezhető – belátható időn belül megvalósítható)

A legvégére pedig itt a határidő. Ha eldöntöd, mikorra szeretnéd a célodat megvalósítani, valószínűleg el is indulsz a megvalósítás útján. Tűzd ki a konkrét időpontját annak, amikorra szeretnéd a célod elérni, így könnyebben tudod nyomon követni a haladásod. Fontos, hogy ez a határidő se túl közeli ne legyen, se túl távoli a mosthoz képest. Ha túl közeli, akkor stresszes leszel az irreális határidőtől, ha pedig túl távoli, akkor az olyan, mint ha ki se tűzted volna. Javaslom, képzeld el, mit fogsz érezni akkor, vagy akár mit fognak mások észrevenni rajtad, ha elérted az áhított célt. Ha megvan a megfelelő határidőd, akkor könnyebb a cél eléréséhez szükséges mérföldköveidet is megjelölni. Ezek a határidőn belüli kis “mikrohatáridők”, amik mind mind azt szolgálják, hogy tudd, mikorra érsz célba.

Hogyan kezdj neki?

A fenti pontok alapján érdemes leírnod, és pontos tervet készítened a célodról. Ha kiírod a fejedből, akkor a fejedben marad másnak hely ;), és az sem utolsó szempont, hogy ha mindig előtted vannak a leírt célok – ott van egy vázlatos tervezet papírra vetve, bármikor elő tudod venni és tudsz dolgozni rajta.

Mindent szépen alaposan tervezz meg pontról pontra, lépésenként. Ha hosszabb távú céljaid vannak, akkor ezt különösen fontos megtenned. Ebben az esetben ajánlott részfeladatokra bontani. Mindig jó látni azt, hogy éppen hol tartasz, mennyi van még belőle, és mik azok a következő lépések, amiket még meg kell tenned a céljaid eléréséhez. Ha pedig elakadsz, könnyebb áttekintened, mit tettél eddig, és milyen lehetséges alternatív lépések vannak a sikered eléréséhez. Nem olyan nehéz ez, tuti meg tudod csinálni. Ha úgy érzed, mégsem, írj nekem egy üzenetet! Szívesen segítek. Hozzáfűzném még, hogy fontos, hogy a cél reálisan elérhető dolog legyen, mert egyébként csak odázás lesz belőle, ami nem vezet a nagy célhoz el, csak álom marad.